1- دانشگاه علامه طباطبایی(ره) 2- دانشگاه علامه طباطبایی(ره) ، M.esmaeili@atu.ac.ir
چکیده: (292 مشاهده)
هدف: مشاوره با موضوعات فرهنگی و ارزشی در هم تنیده است و در تعاملات مشاور و مراجع این ارزشها خود را نشان میدهد، بههمینخاطر لازم است مشاوره از دیدگاه دین مورد بررسی قرار گرفته و آموزههای آن در مشاوره بهکار گرفته شود. این پژوهش با هدف شناسایی مبانی الگوی مشاوره انتخاب احسن بر اساس آیات قرآن کریم انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانهای - اسنادی است. جامعه تحلیلی پژوهش شامل کلیه آیات قرآن کریم بههمراه تفاسیرشان، پایگاههای اطلاعاتی مرتبط با موضوع پژوهش بوده که ابتدا شناســایی و سپس بهصورت هدفمند بهطور عمیق و مستمر مورد مطالعه و تجزیهوتحلیل قرار گرفته است. نمونه پژوهش یا «واحدهای تحلیل» در این پژوهش شامل کلمهها، موضوعات و عبارتهای مرتبط با مشاوره، انتخاب و اقدام احسن در قرآن کریم و تفسیر نور محسن قرائتی بوده است. برای تجزیهوتحلیل شناسایی مضامین از روش تحلیل مضمون استفاده شد، برای گردآوری دادهها کلید واژههای انتخابشده با استفاده از سایت برخط معجم قرآن کریم، دانشنامه اسلامی (برخط) و مراجعه مستقیم به قرآن کریم انجام شد. یافتهها: با بررسی نکات و مفاهیم مرتبط 8 مضمون سازماندهنده «همسو شدن با نظام احسن هستی، وحدت بخشی به دوسوگرایی های درونی، خود، نظام معنیسازی فردی، ظرفیتها و امکانات شناختی، مدیریت معنوی هیجانات، مدیریت یکپارچه رشد خود، سبک مقابله احسن» شناسایی شد. با دستهبندی مضامین سازماندهنده 4 مضمون فراگیر برای مبانی الگوی مشاوره انتخاب احسن شامل انگیزش احسن، نگرش احسن، عاطفه احسن و کنش احسن شناسایی شد. نتیجهگیری: آموزههای قرآن کریم مسیر تعالی فردی و اجتماعی را برای انسان ترسیم میکند. بهکار گیری این یافتهها میتواند در مشاوره مؤثر باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله: تخصصي- كيفي دریافت: 1403/2/27 | ویرایش نهایی: 1403/9/17 | پذیرش: 1403/4/10 | انتشار الکترونیک پیش از انتشار نهایی: 1403/4/20 | انتشار: 1403/8/27 | انتشار الکترونیک: 1403/8/27